Muayeneye giderken:


Doktorunuza ilk muayene için yola çıkmadan bu sayfayı okuyunuz..

Konu ile ilgili tahlil, tetkik, film ve fotoğrafları yanınıza almayı unutmayınız: Olmayı düşündüğünüz ameliyat ile ilgili elinizde herhangi bir tahlil, laboratuvar sonucu, çekilmiş bir röntgen, bilgisayarlı tomografi, eskiye ait fotoğraf varsa mutlaka bunları yanınıza alın. Hatta, doktora gitmeden çok önce bu gibi şeyleri bir dosyada toplamanız çok iyi olacaktır. Böylece 'Bu sorunum yüzünden 5 sene önce ameliyat olmuştum ama o zamanki röntgenlerimi evde unutmuşum..', yada 'Aslında eskiden fotoğraflarda farklı çıkıyordum, son yıllarda yüzümde sarkmalar oldu. Eski resimlerim vardı ama yanımda getirmeyi unuttum..' şeklinde unutkanlıkların önüne geçebilirsiniz..



İlaçlar: Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa, yada allerjinizin olduğunu bildiğiniz bir ilaç varsa bunları mutlaka doktorunuza bildiriniz. Bazı ilaçlar özellikle ameliyatlardan önce bırakılmalıdır, bazıları ise hayati öneme sahip olduğu için kullanmaya devam edilmelidir. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışın. Hangi ilaçları almaya devam etmeniz gerektiğini, hangi ilaçları kesmeniz gerektiğini, hangilerinin kanı sulandırıp kanamaları artıracağını size söyleyecektir. İlaçlar dışında bazı çaylar ve bitkisel gıdalar da kanamaları artırabilir. Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu, ameliyatlardan önce şu 10 bitkisel ürünün bırakılması gerektiğini söylüyor:

♦ Alıntı, Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu'nun sözlü izni ile yapılmıştır. Yazının orjinali için buraya bakınız..

Omega-3 (balık yağı)-kalp damar sağlığı, koruyucu

Garlic (sarımsak)-tansiyon regülasyonu, kalp sağlığı

Ginkgo Biloba-zihinsel konsantrasyon eksikliği, unutkanlıkta

Panax Ginseng-enerji eksikliğinde dinçleştirici

Dong Quai (Melek otu)-antimenapozal

Ekinezya-bağışıklık uyarıcı

Vit E- C içeren multivitamin preparatları

St. Johns Wart (sarı kantaron)-depresyon, uyku düzensizlikleri

Valerian (kedi otu)-sedatif, uykuya yardımcı

Milk Thistle (Silymarin)-karaciğer koruyucu

♣ Alıntı, Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu'nun sözlü izni ile yapılmıştır. Yazının orjinali için buraya bakınız..



Ameliyat raporları: Şayet daha önce başka bir klinikte yada hastanede ameliyat olmuşsanız ve bu, şu an olmak istediğiniz ameliyatla alakalı ise, eski ameliyat raporlarınızı mutlaka yanınızda getiriniz. Bu konu en çok, daha önce burun ameliyatı olmuş ve estetik kusurlar sebebiyle tekrar ameliyat olması gereken hastalar için önemlidir. İlk ameliyatta neler yapıldığını en iyi ilk ameliyatı yapan cerrah bilebilir. Burun kıkırdaklarına nerelere dikiş konmuş, nereden kıkırdak alınmış, ancak ilk ameliyatınızı yapan cerrah bilebilir. Revizyon için başka bir doktora gittiğinizde ilk ameliyatınızın raporunun elinizde olması, revizyon ameliyatınızın planlanması için çok faydalı olacaktır. Ameliyat raporunuzu





İmplantların İ.D. kartı (kimlik kartı): Bazen, daha önce konmuş implantların değiştirilmesi gerekebilir. Örneğin meme implantlarının 10-15 senede bir değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bir çok hasta da önceki ameliyatında konan implantın markasını, modelini, hacmini bilmez. İmplantlar değiştirileceği zaman içerideki implantın marka, model ve hacmini bilmek gerekir. Bu yüzden, ameliyatlarda konan her implantın İ.D. kartı (kimlik kartı) mutlaka cerrahtan alınmalı ve evde önemli belgeleri sakladığınız bir dosyada saklanmalıdır. İleriki yıllarda değiştirilmesi gerekirse bu karttan değiştirilecek implantın özellikleri okunur; ameliyatınızın planı da ona göre yapılır..





Sorularınız: Bir çok hasta doktora muayeneye giderken soracağı soruları hazırlar, ama doktora gittiğinde bunları unutuverir. Bu yüzden tavsiyem, aklınıza gelen, soracağınız soruları bir kağıda yazmanızdır.. Bu konuda benim hazırladığım bir form var. Bunu print edin, yanınıza alın, doktorunuza soracağınız soruları bu kağıda not alın, doktorun verdiği cevapları formdaki ilgili boşluklara not alın..



Ameliyat ücretleri hakkında: Ameliyatınızla ilgili bir çok doktora danışmanızı tavsiye ederim (kimisi muayene ücreti alacaktır, kimisi almayacaktır; bunun sebepleri de ayrı bir yazı konusudur). Göreceksiniz ki ameliyat ücretleri çok farklılıklar gösteriyor (hatta kimisi ameliyat ücretini TL alırken kimisi A.B.D. doları şeklinde alır). Bu sizi şaşırtmasın. Cerrahların ameliyatlarını yaptıkları hastaneler arasında fiziki şartlar ve otelcilik hizmetleri açısından büyük farklar vardır. Her hastanenin ameliyatlar için aldığı masraf farklıdır; bu da doğal olarak ameliyat ücretlerine yansır. C grubu bir hastanede olacağınız bir ameliyat, sadece otelcilik hizmetlerinin daha kaliteli olması sebebiyle A grubu bir hastanede 3 katı pahalı olabilir.. Bu yüzden doktorunuza mutlaka ameliyatları hangi hastanelerde yaptığını sorun.. A grubu bir hastanede 3 liraya çıkan bir ameliyat C grubu bir hastanede 1 liraya çıkabilir; muhtemelen tek fark otelcilik hizmeti kalitesinde olacaktır; genellikle hastanelerin tıbbi açıdan yeterlilikleri aynıdır.. Bazı ameliyatları zorunlu olarak A sınıfı hastanelerde yapmamız gerekebilir. Örneğin, yoğun bakım ihtiyacı olabilecek ameliyatları yada her hastanede bulunmayan özel tıbbi cihazların gerektiği ameliyatları, özellikle bazı hastanelerde yapmak zorunda kalabiliriz. Bu durum da doğal olarak ameliyat ücretlerine yansır..



Birden çok doktora danışınız: Çevreniz sizi özellikle bir cerraha yönlendirse bile tavsiyem birden çok cerraha görünmenizdir. Çevrenin tavsiyesini dinleyin tabii. Bir cerrahı, hastalarının tavsiye etmesi önemlidir; ama benim tavsiyem, farklı görüşleri de alıp ameliyat olacağınız cerraha kendinizin karar vermesidir.



Hemen ameliyata karar vermeyiniz: İlk muayenede ameliyata karar vermenizi tavsiye etmem. Hele, gittiğiniz cerrah, 'Sizi hemen ameliyata alabiliriz, buyurun yan tarafta ameliyat odamıza geçelim' diyorsa hemen oradan kaçın! Her büyük ameliyat bir hazırlık aşaması gerektirir. En azından hastanın psikolojik olarak hazır olması gerekir. Bu konuda hiç aceleci olmayın, yeterince araştırma yapın, kendinizi psiolojik olarak hazırlayın. Ameliyat günü gelene kadar aklınıza gelen soruları doktorunuza sorun.