AMELİYAT VE DOKTOR HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPMAK..


Doktor seçerken nelere dikkat etmeli...



♥ Bu sayfayı ne zamandır planlıyordum ama bir türlü ne yazayım bilemedim.. Neredeyse 1 yıldır ne yazayım da hastalara doktor seçiminde faydalı önerilerde bulunayım diyorum. Gerçek hayat o kadar acaip ki, gerçekleri buraya biir biir yazsam ortalık dağılır, yer yerinden oynar.. Şaka söylemiyorum, sonn derece ciddiyim (bakın, terar söylüyorum, son derece ciddiyim).. Diğer yandan doğrucu davutu oynamak da benim için iyi olmaz.. Bilirsiniz doğru söyleyeni ya 9 köyden kovarlar yada bacağından vururlar.. O zaman gelin size doktor seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini fantastik bir dille anlatayım..



Doktorunuz gerçekten sandığınız uzmanlık eğitimini almış mı? Yurtdışında yaşanmış bir kaç olay: kadın meme estetiği ameliyatı oluyor. Memeleri eciç bücüş olunca şikayetçi oluyor. Mahkeme sürecinde doktorunun aslında göz hastalıkları uzmanı olduğunu öğreniyor (buyurun, göz doktoru meme büyütme ameliyatı hakkında demeç vermiş haberi burada). Bir adam plastik cerrah sandığı bir genel cerraha burun estetiği oluyor, burnunun yarısını kaybediyor (haberi burada).. Maalesef ülkemizde de artık işler arapsaçına dönmüş durumda. KBB (kulak burun boğaz) uzmanları yüz germe yapmaya kalkıyor, göz doktorları göz kapağı estetiği bizim işimiz diyor, genel cerrahlar karın germe, meme estetiği yapıyor; hatta diş hekimleri çene estetiği yapmaya soyunuyor... Medyada kendini estetik uzmanı diye tanıtan bir sürü KBB, göz ve genel cerrahi uzmanı var (hadi onlar en azından doktor! Kendini estetik uzmanı diye tanıtan Tv spikeri ve resmen doktor diye tanıtan pazarlama uzmanı var ya!! Uyanık olun lütfen!..). Lütfen akıllı olun ve estetik ameliyat olmaya niyetliyseniz gittiğiniz doktorun plastik cerrah olduğuna emin olun. Türkiyedeki plastik cerrahları, dernek sitesinden kontrol edebilirsiniz.. Doktorunuzun adı bu listede yoksa plastik cerrah değildir.. Kesin bilgi.. (Not: derneğin web sitesi yenilendiğinden plastik cerrahlar listesi yenileniyormuş; son baktığımda henüz yeni liste konmamıştı.. Ama konacakmış..)

Doktorunuzun doktor olduğundan emin miyiz? Malesef son zamanlarda böyleleri de türedi.. Bilmiyorum artık, bir kaç hafta kursla tıp diploması mı verilmeye başlandı?... Son zamanlarda bazı kliniklerin web sitelerinde doktor olmayan kişilerin (uzman olmayan doktor değil... doktor olmayan kişiler diyorum!) "Medikal estetik hekimi", "Saç uzmanı", "Medikal estetik ve wellness uzmanı" gibi uyduruk uzmanlıklarla tanıtıldıklarını okuyoruz. Doktor olmadığını bildiğimiz kişiler, web sitelerinde uzman doktor olarak tanıtılıyor. Lütfen akıllı olun, doktorunuzun diplomasını görün (hem de yakından), her söylenene aldanmayın.. Saç uzmanı, diyet ve sağlık koçu, medikal estetik uzmanı diye uzmanlıklar yoktur.. Artık iş o kadar çığrından çıkmış ki Tv spikeri, pazarlama uzmanı falan kendini estetik uzmanı yada medikal estetik hekimi diye tanıtıyor.. Kafayı yemişler..

♣ Öncelikle estetik ameliyat olmayı düşünüyorsanız doktorunuzun, doktor, cerrah, hatta plastik cerrah olduğuna emin olun.

♣ Her uzman doktor doğal olarak her ameliyatı eşit ustalıkla yapmıyor, yapamaz.. Doktorunuzun o konuda iyi iş çıkardığından emin olun. Eski hastalarının resimlerini, videolarını görmek isteyin, (münkünse) eski hastaları ile görüşün..

Doktorunuzun süper güçleri var mı? Mesela aynı anda 2 yerde birden bulunabiliyor mu? Örneğin aynı anda hastanızın ameliyatını yaparken Tv'de canlı yayına da çıkabiliyor mu? Bu olay İstanbul'da yaşanmış bir olaydır.. Cerrah, ameliyata girer (!).. Hastalarının ameliyattan çıkmasını bekleyen hasta yakınları, beklerken ameliyatı yapan cerrahı Tv'de canlı yayında görürler.. Öfkeyle sekretere koşarlar, "doktor bey ameliyatta değil mi, Tv'de programa çıkmış" diye.. Sekreter, "Aman efendim, canlı yayın değil bu, banttan yayın" dese de Tv'de ekranın altında canlı yayın yazmaktadır.. Zaten o program her sabah canlı yayınlanmaktadır.. Var böyle aynı anda 2 yerde birden bulunabilen üstün güçlü cerrahlar. Kuantum fiziği ile alakalı bir durum sanırım..

Doktorunuz gün içinde hemen her gün Guinness rekorlar kitabına girecek kadar çok ameliyatı yapabilecek kapasitede mi? (Sekiz kolu falan olabilir, yada aslında üçüz olabilirler.. Aynı anda bu üçüz cerrahlar 3 ayrı masada ameliyat yapıyor olabilir...)..

Şu ingilizce tekerlemede olduğu gibi:

"Three witches watch three swatch watches. Which witch watch which swatch watch?"

Bu alanda, İstanbul sınırları içinde kırılan rekorun tek cerrah tarafından sabah başlanıp gece yarısı bitirilen 27 ameliyat olduğu söyleniyor (söylenti tabii, inanmayabilirsiniz).. Sabah 08:00 de başlanmış olsa ve ameliyatlar geceyarısı bitse, 16 saatte 27 ameliyat.. Hiç dinlenmeden, hastaları 2-3 ayrı odada seri şekilde uyutup ameliyat etse bile bir dünya rekoru olduğu kesin.

Acı bir soru sorayım: ameliyatınızı görüştüğünüz doktorun yapacağına emin misiniz?.. Yetmedi mi.. Alt satırda devam edelim..

♣ Daha acı bir soru sorayım: ameliyatınızı yapacak kişinin cerrah olduğuna emin misiniz?.. Yetmedi mi.. Durmayalım, alt satırdan devam..

♣ Durumun vahametini artıralım: ameliyatınızı yapacak kişinin doktor olduğuna eminmisiniz (cerrah olmasa bile en azından doktor olabilir mi)?.. Alt satıra...

♣ Acı dozunu artırayım biraz daha.. Üstteki soruyu sorarken ameliyatı yapacak kişinin doktor dışında hemşire falan olmasını kastetmiyorum... Ne demek istediğimi yazmaya korkuyorum, yazamıyorum..

♣ Event Horizon diye bir film vardır.. Bilim kurgu-korku filmi.. O filmde çok etkileyici bir replik vardır.. Sam Neil, filmde şöyle der: "Cehennem sadece bir kelime.. Gerçek çok çok daha kötü!.."

♣ Yurtdışından grup halinde 20-25 kişi gelip, aynı gün, aynı cerraha ameliyat olan hastalara soruyorum: "Anacım, aklınız yok mu sizin? Hep beraber toplaşıp geliyorsunuz ve hepinizin ameliyatını tek bir doktorun aynı gün yapabileceğine nasıl inanıyorsunuz? Hakikaten akıl alır gibi değil.."

♣ Bir cerrah, bir gün içinde dikkati dağılmadan, yorulmadan en fazla 3-4 ameliyat yapmalıdır. Daha fazlasına ne gücü ne zamanı yeter.. Yapıyorsa da yanlış yapıyordur.. Ama 15-20 ameliyat.. Açık açık yazıyorum: bir günde bir cerrahın 15-20 ameliyat yapabildiğini sanıyorsanız hakikaten salaksınız siz.. ve başınıza gelecekleri hakkediyorsunuz derim..

♣ Bülent Erson söylüyor: akıllı ol!.. (çok şey biliyorum, bacağımdan vururlar mı dersiniz?)



Bir derdimiz de maalesef hastaları korkutan hocalarımız... Muayene olduğunuz kişi akademik ünvanlı (profesör, doçent) bir cerrah ise ve olmayı düşündüğünüz ameliyatla ilgili olarak "yok böyle bir ameliyat, sakat kalırsın, sakın olma" gibi tepkiler verirse tavsiyem ikinci, hatta üçüncü cerrahların fikrini alın. Bir profesör (yada doçent), bir ameliyatı bilmiyorsa ve yapamıyorsa, hastalara "ben bu ameliyatı yapmıyorum, tecrübem yok, bilmiyorum" demiyor. Hastaya "sakın ha, sakat kalırsın" demek daha kolay geliyor. "Bilmiyorum" diyemiyor maalesef.. Profesör olmak yeni bir şey öğrenmeye engel değil; ama maalesef "bu konuda tecrübem yok" demeye engel.. Bir profesör hocamız da bilmediği bir ameliyat için başvuran bir hastayı, "bu ameliyat konusunda şu şu arkadaşımız daha tecrübelidir" diyerek hastayı bilen birine yönlendirse dişimi kıracağım!.. Lütfen biraz düşünelim.. Akıllı olalım..

Doktorunuz ameliyattan sonra buhar olmasın... Ameliyat olduktan sonra doktorunuza ulaşabilecek misiniz? Pansuman ve kontrollerinizi doktorunuz mu yapacak, yoksa bir daha doktorunuzun yüzünü göremeyecek misiniz? Sonra internetten ulaşabileceğiniz başka bir doktoru arayıp danışmak zorunda kalmayın. Bence doktorunuzla bunları en baştan konuşun. Danışmak zorunda kalırsanız kendisine nasıl ulaşacağınızı sorun. Ve en önemlisi, doktorunuzun cep telefonunu mutlaka alın!..

Doktorunuz halen manyetolu sabit telefon kullanacak kadar teknoloji özürlü olabilir(mi?).. Ona ameliyat ücreti dahilinde bir cep telefonu hediye edin de doktorunuza ulaşma imkanınız olsun. Bir çok hasta, doktorunun kliniğini arayarak randevu alır, ameliyat olur ama doktorunun cep telefonunu almayı sonradan akıl eder. Doktorlarının telefonunu istediklerinde sekreterden aldıkları cevap genelde şu oluyor: doktor bey cep telefonu kullanmıyor.. Yalanın daniskası!. Şu an Türkiye sınırları içinde cep telefonu kullanmayan bir tek doktor bulun, sağ kolumu keserim..

♣ En baştan doktorunuzun cep telefonunu alın, ameliyattan sonra aramanız gerekirse doktorunuza kolayca ulaşın..

Mucize ameliyat ücretleri.. Maliyeti 6-7 bin TL tutan bir ameliyat için bir klinikten 5 bin TL fiyat aldınız.. Bu işde bir iş olduğunu anlamadıysanız o zaman başınıza gelecekleri hakkediyor sunuz.. Bazen çok bilmiş bazı hastalar bana da geliyor böyle.. "verdiğiniz ücret çok yüksek değil mi, falan klinikten bunun yarısı fiyat aldık" diye söyleniyorlar.. Halbuki ben ameliyatları yüksek fiyata yapan bir cerrah değilim.. Bir ameliyat maaliyetinin altında yapılıyorsa bu ancak 2 şekilde olabilir: ya verdiğiniz ücretin üzerine doktor cebinden para koyarak ameliyatınızı yapıyordur (var mıdır böylesi?)... ya da bazı masrafları sıfırlamışlardır.. Mesela implant masrafı sıfırdır.. Bu nasıl olur? Bir şekilde implanta para vermiyordur mesela; bir yerlerden bedava implant buluyordur.. Bunun da nasıl olduğunu varın siz akıl edin.. Ben bu kadarını yazayım.

♦ Bir ameliyatın doğru düzgün yapılmasını istiyorsanız bunun bir maliyeti vardır. Ameliyat ücreti, belli bir sınırın altına -maliyetleri yüzünden- düşürülemez. Düşürülüyorsa bir nanelik vardır.. Akıllı olun biraz..

♦ Ameliyatları çok ucuza yapan bir klinikte çalışmış bir hemşiranımdan duyduğum bir söz: "Tüm meme implant değişimi vakalarını aynı güne çağırıp ameliyat ederdik.." Haydi buyurun.. Yorum yapmıyorum..

Bülent abla sizin için söylüyor:



♣ Aslında bana söylemiş Bülent abla.. Herşeye limon olma, piyasadaki üçkağıtları yazma, bacağından vururlar, akıllı ol.. diyor..

Hastalar doktorlarını seçerken çok yanlış kriterlere göre karar veriyor.. Mesela kılık kıyafet, Tv'ye çıkıp çıkmaması, dergilerde görünüp görünmemesi.. Halbuki artık mısırdaki sağır sultan bile biliyor ki, Tv'ye, gazeteye çıkmak parayla. PR için ne kadar bütçe ayırıyorsanız o kadar çok görünüyorsunuz medyada.. Bunun istisnaları da oluyor yalnız. Örneğin bir ara Okan Bayülgen'in programına çıkmıştım, onda da beni davet eden onlar olmuştu ve beş kuruş da istememişlerdi. Okan Bayülgen, işini son derece ciddi yapan, konuklarını o programın konusuna göre uzman kişilerden seçen ve davet eden bir televizyoncu. Para karşılığı programına konuk çıkarmıyor, konunun uzmanlarını davet ediyor..

♣ Hastaların önem verdikleri bir diğer şey de kılık kıyafet.. Ne kadar jantisiniz, o kadar yüksek ücret isteyebilirsiniz.. Genellikle blue-jean, t-shirt ve spor ayakkabı giyen biri olarak mesela ben ameliyat ücretlerinde yüksekten uçmuyorum.. Takım elbise-kravat giydiğim gün korkun benden, ameliyat ücretleri uçabilir.. Ameliyatın, ameliyat ücretlerinin kılık kıyafetle ne alakası var derseniz valla ben de bilmiyorum.. Halk böyle istiyor abi diyelim.. Ne kadar jantisin, o kadar yüksekten uçabilirsin.. Hele bir de televizyona çıkıyorsan tamamdır.. Tüm bu saçmalıkların cerrahın bilgisiyle, yeteneğiyle ne alakası var dersen, hiç bir alakası yok derim.. Net...

Ameliyatınız karada mı, denizde mi olacak? Bu aslında bir şehir efsanesi... Gerçek mi değil mi bilmiyorum ama gerçek olduğuna inanmak istemesem de bir çok yerden 'doğru olduğuna dair yemin edilerek' bu olaydan bahsedildiğini duydum.. Siz, siz olun ameliyatınızı bir gemiye bindirilerek açık denizde olmayın.. Mazallah ameliyatta bi sorun olur, açık denizde köpekbalıklarına yem olursunuz.. Gemi batar falan.. En sağlıklısı ameliyatı tam donanımlı bir hastanenin ameliyathanesinde uygun narkozla olmaktır..

Zor iş! Sonuçta insanın doktorunu seçmesi cidden zor iş.. Yukarıdaki uyarılarımı dinleyin.. En azından biraz gerçekçi olun; aynı gün 20 kişi ile birlikte ameliyat olmak üzere hastaneye yatıyorsanız ve hepinizi aynı doktorun ameliyat edeceğini düşünüyorsanız oldukça safsınız demektir.. Sonra "niye böyle oldu, ameliyatımı mahallenin bakkalı yapmış gibi" demeyin (mesaj!).. Bir ameliyatı olması gereken minimum meblağın altında bir ücrete yapıyorlarsa bunu da sorgulayın.. Aşırı ucuz ise vardır bir sebebi..

♣ Ne bileyim işte, akıllı olun biraz.. Benden bu kadar... Zaten fazlasıyla yazdım, uyardım; kesin bacağımdan vuracaklar beni..


Ameliyat hakkında nasıl bilgi edinilmeli...



Birden çok doktora başvurmalı.. Kesinlikle tek bir doktora giderek ameliyat olmayın!.. Kendim de dahil olmak üzere hiç bir doktora direkt gidip ameliyata karar verilmesini tavsiye etmem. Bir kaç yerden fikir alın, bir kaç değişik tarzı olan doktorla görüşün. Her doktor aynı ameliyat tekniklerini uygulamaz. Birinin hiç uygulamadığı bir tekniği bir başkası sıkça yapıyor olabilir. Bir kaç cerrahla görüşerek ameliyat hakkında geniş bilgi sahibi olabilirsiniz. Tavsiyem en az 2-3 cerrahla görüşmeniz.

İnternet araştırması yapılmalı.. İnternette çok iyi bilgi kaynakları var. Son yıllarda bazı yerli web sitelerinde, yabancı web sitelerinden daha fazla bilgi bulunuyor. Bazı siteler birbirlerindeki yazıların kopyalarından oluştuğundan hep aynı bilgileri içeriyor olabilir. Bunları okudukça eleyebilirsiniz. Yabancı sitelerden de çok iyi olanları var, bunları araştırıp bulacaksınız. Bir diğer internet bilgi kaynağı da youtube dür. Youtube de özellikle bazı yabancı videolarda çok açıklayıcı bilgiler veriliyor. Bunları anlamak için ingilizce bilmeniz gerekebilir. Forumları okumayı da unutmayın. Buralarda daha önce ameliyat olmuş hastaların tecrübelerini, uyarı ve önerilerini bulabilirsiniz.. Bazı yerli web sitelerinin yabancı web sitelerinden daha iyi olduğunu unutmayın. Mesela övünmek gibi olmasın, benim web sitem olan www.kozmetikcerrahi.com un, en azından, dolgu maddeleri ve botox konusunda dünyadaki en geniş internet kaynağı olduğunu sanıyorum.. Yerli web sitelerini es geçmeyin..

Gazete ve dergilerde yazanlar.. Bunlara güvenmeyin.. Maalesef gazete ve dergilerde yazılanlar genellikle reklamdır ve bu yüzden aşırı abartılı olabilirler. "Yeni bir yöntem..", "Son zamanların trendi..", "Türkiyede bir ilk!", "Lazer bıdı bıdı.." gibi laflar size uyarı olsun.. Bir şeyin yeni olması onun çok üstün bir yöntem olduğu anlamına gelmez.. Ayrıca dergilerde yayınlanan bu gibi yazılar genellikle parası verilerek yaptırılan PR çalışmalarıdır.. Her yazılana inanmayın, sorgulayın, araştırın..

İnternet kitap kaynakları.. Bazı dosya sağlayıcı portallardan direkt tıp kitaplarını indirebilirsiniz.. Mesela Avaxhome (http://avxhome.se/) bunun için çok iyi bir kaynak (E-books & learning bölümünde arama yapın, bir çok plastik cerrahi kitabına ulaşacaksınız). Bir çok plastik cerrahi kitabını buradan indirebilirsiniz. Aslında en sağlıklı kaynakların direkt klasik plastik cerrahi kitapları olduğunu söyleyebiliriz..

Bir doktora danışın!.... ve son olarak, sorularınıza cevap vermekten sıkılmayan, doğrusu ile yanlışı ile sorularınıza cevap verebilecek bir uzman doktora danışınız.. Göz kapağı estetiği için göz doktoruna, meme büyütme için genel cerraha gitmeyin; ağlarsınız..